Kaczki Staropolskie znoszą średnio ok 180 sztuk jaj. Jaja kacze muszą być gotowane minimum 8 minut przed spożyciem, świetnie również nadają się do pieczenia ciast. Kaczki zaczynają nieść jaja około lutego albo marca (zależy od pogody) do okresu pierzenia czyli ok. lipca i po zakończeniu pierzenia znowu zaczynają się nieść we wrześniu, aż nastanie zima, kiedy to ptaki robią sobie przerwę od składania jaj. Jeśli nie potrzebujemy jajek jesienią można podać ptakom samo zboże, a jeśli nam zależy na dobrej nieśności najlepiej dawać im paszę dla niosek.
Czasami niektóre ptaki znoszą zielone jajka, nie jest to zgodne z wzorcem. Barwa jaja powinna być od mleczno-białej do jasno kremowej. Waga około 80 do 90 g.
Dobrą nioskę u kaczek staropolskich, można rozpoznać po powiększonej tylnej części brzucha podczas okresu niesienia jaj. Po zakończeniu niesienia, brzuch wraca do normalnego postaci.