KACZKI JAKO ZWIERZĘTA GOSPODARCZE

POSTED BY   ptesak
16 sierpnia 2016

Jako zwierzęta gospodarcze dają bardzo dobre mięso.  Kaczki staropolskie są gotowe do uboju ok. 8-10 tygodniu życia (przed pierzeniem), ich tuszki nie gromadzą tyle tłuszczu co mięso kaczek brojlerowych. Możemy trzymać ptaki do tuczu jesiennego, w tedy mięso nabiera wyrazistego smaku.

Znoszą znaczne ilości jaj ok. 150-180 sztuk, świetnie nadających się do ciast i innych wypieków. Ptaki mogą się zacząć nieść w styczniu aż do sierpnia, lipca. Długość okresu nieśności uzależniona jest od warunków w jakich kaczki są utrzymywane i od pogody.

Pierze kaczek staropolskich- stanowi cenny surowiec i jest porównywalne z pierzem gęsim. Od jednej kaczki można uzyska około 70 g pierza pościelowego. Gęste, sprężyste upierzenie i bardzo duża ilość puchu powoduje, że kaczka wydaje się dużo większa niż w rzeczywistości.

kaczki starpolskie 15

ptesak

Zobacz również

Wesołych Świąt
23 grudnia 2018
kaczki
Wystawa Regionalna w Busku Zdroju
16 grudnia 2018
kaczki
XXXII Wystawa Gołębi Rasowych i Drobiu Ozdobnego W Solcu Kujawskim
9 grudnia 2018
kaczki